קדרות היא טכניקה עתיקה ליצירת כלים על האובניים מחומר שאח"כ נכנס לתנור ונשרף בשריפה גבוהה של בין 1000-1250 ℃. כלים פופלריים שעושים בקדרות הם כלי אוכל כמו כוסות, צלחות, קערות, קדרות, כדים ועוד.
איך מכינים כלי קדרות?
להלן שלבי הכנה של כלים בקדרות איך שאני עושה זאת סטודיו.
שלב ראשון:
אני לוקחת גוש חומר (חימר) ולשה אותו. תהליך הלישה הנו חשוב משתי סיבות, האחת להחזיר לו את האלסטיות שלו והשנייה להוציא ממנו בועות אוויר.
שלב שני:
עבודה על האובניים. אני ממרכזת את הגוש על האובניים ויוצרת ממנו כלי. כדי ליצור סדרות שלמות של כלי אוכל יש לי טבלה עם משקלים ומידות של הכלים וכך אני שומרת על עקביות הצורה והגודל של הכלים.
אני מורידה את הכלי מראש האובניים ומניחה אותו לייבוש, אבל לא מלא (נקרא בשפת הקרמיקאים leather-hard).
שלב שלישי:
נקרא "צד שני", בעצם אני עכשיו מעצבת את הרגל של הכלי. אני הופכת את הכלי שהתייבש חלקית וחורטת בעזרת כלים מיוחדים את צורת הרגל שאני רוצה לכלי. ישנם כלים עם רגל גלויה וישנם כלים עם רגל נסתרת. אין יתרון לזה או לזה, זאת החלטה עיצובית בלבד.
בשלב הזה אם צריך אני מוסיפה ידיות לכלי.
הכלי עכשיו ינוח בצד לייבוש מלא לפני כניסה לתנור לשריפת ביסק.
שלב רביעי:
שריפת ביסק - שריפה בטמפרטורה נמוכה יחסית של 900 ℃ שבה אני מביאה את הכלי למצב של חרס אבל חרס לא אטום לגמרי, קצת נקבובי, על מנת שהוא יוכל לספוג אליו את הגלזורה (הזיגוג). כל כלי אני טובלת בדלי גלזורה בהתאם לצבע שלו. משך הטבילה נע בין 1-3 שניות. אני מנקה את הרגל משאריות ולאחר ייבוש קצר מפעילה את התנור לשלב הבא.
שלב חמישי:
שריפה גבוה, שריפת גלזורה 1200 ℃. הכלים נכנסים לשריפה גבוהה שבוא בעצם הכלי נצרף לאטימה מלאה והגלזורה הופכת לציפוי זכוכית צבועני.
הכלי מוכן.
כל התהליך הזה לוקח לי בערך שבועיים לשלושה שבועות, כאשר אני מכינה בכל נגלה בין 30-60 כלים. תלוי בגודל הכלי.
בא לכם לדעת עוד? מוזמנים ליצור איתי קשר.
Comments